4 Απριλίου – Πανελλήνια Ημέρα Σχολικής Φιλοζωίας

Η αγάπη για τα ζώα είναι μια αξία που πάντα ενθαρρύνουν τα σχολεία. Κάθε χρόνο οργανώνονται δράσεις και εκδηλώσεις. Όμως φέτος είναι μια ιδιαίτερη χρονιά γιατί καθιερώθηκε επισήμως από το Υπουργείο Παιδείας η 1η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικής Φιλοζωίας με στόχο να αναπτυχθεί η φιλοζωία και η υπεύθυνη κηδεμονία ζώου συντροφιάς από τους/ τις μαθητές/τριες.

Την Πέμπτη 4 Απριλίου προσκαλέσαμε στο σχολείο μας την κυρία Νικολούλη εκπρόσωπο του φιλοζωικού σωματείου ΖΩΗ της Αγιάς. Ήρθε πράγματι και γίναμε όλοι και όλες μια μεγάλη παρέα στο προαύλιο και μιλήσαμε για την προστασία των ζώων, για την ευθύνη που έχουμε προς αυτά αλλά και για το σωστό τρόπο να τα φροντίζουμε. Η μεγάλη έκπληξη όμως ήταν ότι μαζί με την κυρία Κική ήρθε στο σχολείο μας κι ένας εξαιρετικός καλεσμένος ο Μπίνγκο. Ένας πρώην αδέσποτος σκύλος που κάποιοι ανεύθυνοι άνθρωποι πέταξαν σε μια αυλή. Ήταν τόσο ταλαιπωρημένος, αφρόντιστος, πεινασμένος, τόσο άσχημος που κανένας δεν ήθελε να τον υιοθετήσει. Τελικά κατέληξε στην οικογένεια της κυρίας Κικής. Ή ίσως να τη διάλεξε αυτός. Σημασία έχει ότι με τη σωστή φροντίδα και την αγάπη των ανθρώπων του, ο Μπίνγκο εξελίχθηκε σε ένα πανέμορφο ημίαιμο σκύλο, τόσο αξιαγάπητο και ήρεμο και καλό με τα παιδιά που εκείνη τη μέρα μας έκλεψε την καρδιά!

Η δράση συνεχίστηκε για τα μεγαλύτερα παιδιά μέσα στην τάξη όπου η κυρία Νικολούλη και ο κύριος Στέλιος Έξαρχος, εκπρόσωπος του Δήμου Αγιάς μας μίλησαν με περισσότερες λεπτομέρειες για το τί σημαίνει ζώα συντροφιάς και το πως η ζωή τους είναι συνυφασμένη με τη δική μας από την αρχή της ιστορίας του ανθρώπου. Έγινε μια ωραία κουβέντα με την Ε και την Στ τάξη, ακούστηκαν απορίες και ιστορίες χαρούμενες και λυπητερές και ελπίζουμε να προβληματίσαμε και να ενθαρρύναμε μια πιο υπεύθυνη στάση, μια στάση πραγματικών πολιτών.

Όμως και οι μικρότερες τάξεις έκαναν τις δικές τους δράσεις στην τάξη τους. Κατασκεύασαν ταΐστρες πουλιών, διάβασαν βιβλία με ήρωες ζώα, έφτιαξαν μεγάλα πανό με φιλοζωικά μηνύματα και συζήτησαν με τις εκπαιδευτικούς τους σε μια προσπάθεια να καλλιεργηθεί η ενσυναίσθηση και να γίνει ευαισθητοποίηση σε θέματα φιλοζωίας.  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *